Alpinism

Från tidernas begynnelse har folk tagit sig högt upp i bergen för att genomföra heliga riter eller för att söka efter sanningen. De föreställde sig att bergen levde med andar och funderade över källans mystiska kraft. Fram tills idag har bergen behållit sin oförklariga attration, numera för målgrupper som bergsbestigare och resmänniskor. Kirgizistan kan betraktas som alpinismens Mecka. Två enorma bergssystem sprider dess bergskedjor genom hela landet. Tienshan (det himmelska berget) och Pamir (världens tak). De här bergens bergskedjor upptar mer än nittio procent av moderna Kirgizistan. Här hittar vi några av världens kändaste toppar, som bergstoppen Lenin (7134m), bergstoppen Pobeda (7439m) och vackra Khan-Tengri (6695m). I en region i sydväst finns några av de högsta stenansiktena i världen som är kända som ”Asiatisk Pentagon”. De lättillgängliga alperna som Ala-Archa topparna befinner sig närmare Bishkek. Det finns ett flertal obestigna bergstoppar inom olika regioner, så som det södra Kurumdie och det centrala Ak-Shirak. Idag står mindre och mindre av våran planets ytor oberörda och enbart en liten del av naturen är oskuldsfull med okända sjöar, obestigna toppar och verkligt okända grottor. Kirgizistan är i hög grad ett intressant och mystiskt land där naturen erbjuder sin skönhet. Tillsammans med EastResor kan ni delta i våra unika äventyr som består av upptäckande expeditioner och av att bestiga kända bergstoppar eller rikta in er uppmärksamhet mot de okända.

Bergstoppen Lenin (7134 m)

Bergstoppen LeninDen majestätiska bergstoppen Lenin befinner sig på Zalaiskij bergskedjan och betraktas som en av de enklare 7000 meters bergstopparna som kan betsigas från norr utan stor klättringserfarenhet. Här kan man inte se skymten av någon global uppvärmning direkt. Allt är precis som det ska. Den bästa tiden på året är mellan den 20de juni och den 21sta augusti. Glöm inte att ta med eller köpa ett par solglasögon när du ska ge dig ut i den snöklädda aplina terrängen. Klicka här för att få tips om bra och snygga solglasögon.

Korzhenevski (7105 m) och bergstoppen Kommunism (7495 m)

Korzhenevski (7105 M) och bergstoppen Kommunism (7495 M). Båda bergstopparna är belägna söder om Tadzjikistans gräns, de är oftast bestigna från samma ”Moskvina” läger. Väder och snöförhållanden kan förhindra framgång med att nå bergstopparna.

Khan-Tengri (7010 m)

Centrala Tien-Shans enorma isiga bergskedja runt Inylchek glaciären har ett skarpt kontinentalt klimat med en väldigt kort sommar. Regionen är känd som ”Kirgizistans antarktis” trots att den är belägen på samma breddgrad som Medelhavet. De stora Saryjaz floderna flyter genom en gigantiskt djup floddal till Tarim Desert bassängen i Kina. Den 62 kilometers långa södra Inylchek glaciären har den tredje största sänkan utanför polarregionen. Den förbluffande Khan Tengri pyramidens topp syns närbelägen, den är känd som ett av de vackraste bergen på jorden.

Muzdagh-Ata (7546 m)

Mustagh-Ata, ”isbergens fader” i Sinkiangregionen stiger högt över Västkinas platå. Bergstoppen är känd som en relativt enkel topp som bestigs utan tekniska svårigheter. Ett försök till att nå toppen gjordes så tidigt som 1891 av Sven Hedin, men toppen blev först nådd av ett ryskt-kinesiskt team 1956. Den bästa tiden för ett försök att bestiga bergstoppen är mellan juni och september, men även då kan temperaturen falla till minus 20 till 30 grader! Tre höga läger över havet är ingår obligatoriskt.