Kirgizistan

KirgizistanDet finns ett litet okänt land mellan Kina och Centrala Asien, som är inbäddat i det mest spektakulära bergslandskapet som man kan föreställa sig – det här landet heter Kirgizistan. Det är en region bestående av solsken, höga berg täckta med bestående snö, ett djupt och begränsat trångt pass med snabba floder mellan branta klippor och en region av otaliga livfulla bergssjöar. Här kan ni vandra över fjäll och underfjälls ängar, köra genom de vidöppna stepparna och utforska Tienshans furstars gravar eller kvarlevor av valnötsskogar och ytor täckta av enbuskar.

Det finns över åttio äldre åsar som sträcker sig från öst till väst över landet och formar Tienshans storslagna berg som översätts till ”Celestial bergen”. Många av de oräkneliga topparna stiger över snölinjen. Den kolossala bergstoppen Pobeda (7439m) och den vackra Khan Tengri (6995m) är de mest kända attraktionerna. De södra Pamirbergen (världens tak) är toppade av den kända bergstoppen Lenin(7134m)

Det finns över tvåtusen bergssjöar i Kirgizistan med ett flertal olika geologiska ursprung. Issyk-Kul sjön, den största, som kan gemföras med ett litet hav, skapar även dess egna klimatförhållanden. Förutom att sräcka sig cirka 1600m över havsnivå fryser den aldrig till is över vintern och lockar turister till dess många sandiga stränder under sommaren.

Kirgizistan är inte bara välsignat med underbar natur, utan också stolt av dess unika kulturella arv. Vi erbjuder er möjligheten till att bokstavligt talat känna dess långa historia. Ni kan leva i hyddor med nomaderna, njuta av hästridning till deras sommarbete och av olika hällristningar på stenar eller i kända grottor. Ni kanske hör den kända storslagna ”Manas” – den äldste hjältediktaren genom tider och länder. Ni känner er som en av Stora sidenvägens köpmän när ni shoppar på Osh marknaden, en av de största bazarerna i Centrala Asien, innan ni kliver in i det heliga Suleiman hill, som befinner sig i mitten av staden med en tretusenårig historia.

Vem som helst som uppskattar äventyr och resande kommer att hitta ett lämpligt och intresserant nöje i vårat fantastiska land och EastResor kommer att hjälpa dig att välja och organisera din resplan. Vi ser fram emot ditt besök.

Reseinformation

Visum

För att få komma till Kirgizistan behöver du ett visum. Det är möjligt att skaffa visum på Bishkeks internationella flygplats Manas i samband med ankomstplatsen.

Visum priser på Manas:

 • Turistvisum upp till en månad 35 dollar

Medborgare från följande länder kan komma till Kirgizistan utan visum, men det är då nödvändigt att registrera med OVIR tre dagar efter din ankomst.
Azerbajdzjan, Albanien, Armenien, Vitryssland, Bulgarien, Bossnien & Kroatien, Schweiz, Georgien, Kazakstan, Koreas demokratiska folkrepublik, Kuba, Makadonien, Malaysia (I turiständamål upp till en månad), Moldavien, Mongoliet (upp till tre månader), Polen, Ryssland, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Vietnamn, Tajikistan, Turkiet (upp till en månad), Ukraina, Jugoslavien och Japan.

Hur man tar sig till Kirgizistan

Ni kan ta direktflyg till Bishkek med följande flygbolag:

 • Turkish Airways – British Airways – Aeroflot
 • Eller genom Almaty, Kazakstan (250 km från Bishkek)

Valuta

Den nationella valutan i Kirgizistan är kirgizisk SOM. Det är enkelt att växla pengar i Kirgizistan. Både dollar och euro är helt accepterade på växelkontor runtom i landet. Men vi rekomenderar er att enbart ta med 100- eller 50-dollar sedlar skapade efter 1996, för att mindre eller äldre sedlar är svårare att växla och lockar till än lägre växlingskurs.

Försäkring

Bil-, ägendom-, allmänt ansvar-, hälso- och reseförsäkringar är inte aktuella i Kirgizistan. Därför rekomenderar vi att turisten skaffar sig en bra olycks- och medicinsk försäkring som täcker alla aspekter av resor (bergsklättring och skidåkning), som är lämpliga. Utan betalningsgaranti kommer det inte att vara möjligt att få hjälp. På några kirgiziska områden fungerar det enbart med bevis av en sådan försäkring och vi föreslår att ni tar med kopior av alla liknande dokument som inkluderar garanterad betalning för hjälp.

Telefoner

Kirgizistans internationella landsnummer är 00 996. Samtliga samtal inom landet är gratis. För andra samtal är priserna per minut:

 • Inom Kirgizistan: 5-10 Soms (0.1-0.2 dollar)
 • Centrala Asien 0.40-0.80 dollar
 • Andra (Ryssland, Ukraina mm) 0.60-1.10 dollar
 • Turkiet 1.40 dollar
 • Europa 1.60 dollar
 • Andra(USA, Israel mm) 2.30 dollar
 • Direkt telefonhjälp: 160, 109

Påminnelse: En fördubblad ränta tillkommer för samtal innom Centrala Asien/ Kirgizistan mellan 10.00-18.00 och halva priset på räntan mellan 24.00 till 6.00 (för att få en mer detaljerad beskrivning ring:160).

Affärer

Öppentider för affärer: Fler och fler affärer är vanligtvis öppna måndag till söndag från kl. 09.00 till 18.00.

Transport

Priserna för allmän transport sträcker sig från 3 till 10 soms på bussar, minibussar och trådbuss. Användbara telefonnummer:

 • Järnvägsstationen: 624865
 • Busshållsplatsen: 656575
 • Flygplatsens informationscenter: 693109

Taxi

Taxi-verksamheten är privat, därför rådgiver vi er att förhandla ner priset. I städer varierar priserna mellan 70 till 100 soms under dagen, men är högre över natten.

 • Super Taxi 152
 • Express Taxi 156
 • Mobil Taxi 166