Stora sidenvägen

Den forntida Stora sidenvägens olika områden korsar de höga Pamir och Tienshan bergen. Dem var tidigare handels- och karavanplatser från Kina till Centrala Asien och utåt mot Europa och alla människor från Centrala Asien deltog i handeln längs Sidenvägen.

Från forntida dagar passerade tre grenar från Stora sidenvägen genom Kirgizistan. Poeter, författare, filosofer och pilgrimer reste ofta med karavanerna och tog med sig nya traditioner, kulturer och religioner. Deras inflytande var omfattande för existensen av många stora religioner i dess grannland, så som Zoroastrianism, Buddism, Kristendom och Islam.

Handelsgrenen fick sitt namn från silket som Kina var först med att producera och exportera. Kinesiska fabriksarbetare behöll till en början hemligheten om hur man skapade den. Först mycket senare fick västlänningarna reda på att den var gjord av silkesmaskarnas kokonger. Man vet inte om hemligheten behölls av en munk som bevarade silkeskokonger i hans käpp eller av en kinesisk prinsessa som tog ut kokonger hon gömt i sitt hår.

Förutom silket var det många andra varor som transporterades mellan Asien och Europa. Öst framställde kryddor, textiler, ris, exotiska silver och guld juveler. Europa försedde Asien med vapen och många andra tillbehör. De små områdena längs Stora Sidenvägen, inklusive Kirgizistan, bidrog ständigt till en livlig handel. Lokala nomader sålde boskap, kött och lädervaror. De kända ”himla” snabba Fergana Valley hästarna var de kinesiska kejsares dröm.

Mycket av kvarstoden från den tiden finns än idag kvar i Kirgizistan, de mest betydelsefulla är Krasnaja Rechkas ruiner(från 700-800-talet), Ak-Beshim(från 600-1000-talet), den legendariska karavanserai Tash-Rabat(900-talet).

Om ni skulle vilja resa längs delar av Stora Sidenvägen kan EastResor tillhandahålla er med de mest imponerande resorna i Centrala Asiens länder. Uzbekistan kan bli en fantastisk Scheherazade saga för er. Kirgizistan kommer att bidra med dess väldiga bergsvidd och kommer att underrätta er om moderna nomaders traditioner och kulturer, medan Kina kommer att lysa upp er med dess många kontraster av dess gamla och originella kultur, då det är moderlandet för en stor teknisk framgång och mångfärgade vackra konstverk.

Kirgizistan – Kina – Uzbekistan – 26.02.2007

Dag 1 Bishkek

Ankomst till Bishkek flygplats Manas. Transport till Gästhemmet. Sight-seeing: Historiska museet i Ala Too gatan, Fotogalleri, Operahuset, Philharmonic sällskapet och möjligheter till shopping.

Uzbekistan – Kirgizistan – 26.02.2007

Dag 1 Tashkent

Ni blir hämtade på flygplatsen och transporterade till hotellet. Stadssight-seeings tur: Besök den gamla staden, Barak-Khan Madrassah(1600-talet), Yunus-khan Mausoleum, kyrkogården Kaffal-al-Shashi Mazar(1600-talet), Kukdeldash madrassah(1800-talet), Konstmuseum, Självständighet och Vänskaps Rutor och Nationala Teaterbyggnaden.

Kirgizistan – Kina – Kirgizistan – 26.02.2007

Dag 1 Bishkek

Ankomst till Bishkeks flygplats Manas. Transport till gästhuset. Sight-seeing: Historiska museet bredvid Ala Too gatan, Fotogalleri, Opera hus och Philharmonic förbund.