Dykning i Asien

Dykning i AsienEastResor välkomnar er till fantastiska sagolika dykningar i Issyk-Kyl-sjön i Kirgizistan. Issyk-Kyl sjön är en av de största bergsjöarna på jorden (185 km. lång, 702m. djup) och den vackraste i centrala Asien. På botten av sjön finns ruiner av över tvåtusenårsgamla asiatiska städer och omkring tjugo ruinplatser med vrak från skepp, vilka dykare har möjlighet att se.

Programmet inkluderar kulturella utflykter, för att erbjuda er möjligheter till att få se Kirgizistans natur liksom att bekanta er med livet och kulturen hos den kirgiziska befolkningen.

Sjunkna städer och skatter i Issyk-Kul sjön

Issyk-Kul sjöns öde var bestämt redan i forntida dagar på grund av dess posetiva geografiska position. Det progressiva byggandet av boplatser längs Stora Silkésvägen påbörjades under 1600-talets andra hälft, men i dagsläget befinner sig många av boplatserna under sjöns yta som:

 • Kvarlevor av den kända Chigu staden (II århundradet BC, och A.C.s gräns).
 • Över tio forntida och medeltida perioders bosättningar
 • Kloster, i vilka, man förvarade aposteln Matfeys helgonreliker
 • Skatter, vilka var gömda av förmögna människor, när erövrare uppenbarade sig på Issyk-Kul sjöns strand

Allting som har upptäckts och hittats är en minimal del av de skatter, mysterier och hemligheter, vilka fortfarande befinner sig på botten av sjön idag.

Historisk information

I Tup regionen, vilken befinner sig vid Issyk-Kul sjöns södra strand, finns en plats som benämns som ”Ljus udde”. Där finns en by som inte sedan länge tillbaka kallats Kurmenty. Många år sedan fanns det ett heligt-treenighet kloster på ”Ljusa udden”. Från år 1999 är ett barnhem benäget där. Sextio barn i olika åldrar och fyra lärare lever i barnhemmet för tillfället. Barnen går i en byskola.

Centrala asiens ärkebiskop Vladimyr beskrev klostret i hans bok – ”Landet med patriarkala turkiska ättlingar” – som andligt arv och kristna värderingar av detta arv, boken publicerades nyligen.

Man vet att Aposteln Matfey tog den lidelsefulla döden för Kristus i Syrien. Och från Syrien, förmodligen, redan från två- till trehundratalet blev apostelns helgonreliker förlyttade av kristna, vilka flydde från forntida romares förföljelser, till landet som är välkänt för dess bredda tolerans…”

Kvarlevorna hölls förvarade i klostret, vilket låg benäget på Issyk-Kul sjöns strand och hela den kristna världen kände till platsen där kvarlevorna bevarades.

Kvarlevorna utav en av boplatserna är benägna i närheten av Kurmenty byn i Tup regionen. Klostret med aposteln Matfeys reliker var beläget exakt på denna plats.

Matfey – är den ände aposteln vars död är täckt av osäkerhet, hans reliker är inte funna än idag.

Program

Programmet kan anpassas efter era önskemål

Dag 1. Ankomst till Bishkek, träff på ”Asiatiska bergen” hotellet, träff med expeditionsteamet. Få underrättelse om vilka fynd som har funnits i Issyk-Kul sjön av teamet från Slaviska Universitetet. Filmvisning av ”Antik syn under vattnet”. Middag.

Dag 2. Färd till Issyk-Kul sjön, Cholpon-Ata regionen (260km). Husrum och vila. Besök på Cholpon-Atas centrala museum och hällristningsmuseumet under bar himmel. Besök på dykningscentrumet, samt hämta upp dykutrustning. Övernattning i ett gästhem eller i tält på stranden längs sjön.

Dag 3. Färd till Ornok byn. Kort föreläsning om ”sjunken bosättning i Issyk-Kul sjön”. Dykning från stranden. Ni kommer att ha en möjlighet till att se ”undervattens världen ” i Issyk-Kul sjön, dess flora och fauna. Efter dykningen kan dess resultat och framtida mål diskuteras. Övernattning i ett gästhem eller i tält på stranden längs sjön.

Dag 4. Färd till kutter efter frukost. Dykning från kuttern, i regionen Kara-Oi byn ”Dolinsky udden”. Observera flora och fauna under vattnet, väggar av antika bosättningar, om ni har tur, kommer ni hitta keramik fartyg eller kåkar, vilka har befunnit sig under vattenytan i över flera hundra år. Lunch på udden. Övernattning i ett gästhem eller i tält på stranden längs sjön.

Dag 5. Färd till udden efter frukost. Dykning från udden i regionen Kurskoe byn – ”Kotik udden”. Ruinerna av forntida ”Tamerlans platsen” är dolda här. Om ni söker väldigt väl, kanske ni hittar någon antik suvenir att ta med er hem. Övernattning i ett gästhem eller i tält på stranden längs sjön.

Dag 6. Färd till Kurmenty byn. Få underrättelse om livet på barnhemmet, vilket befinner sig på samma territorie som det tidigare klostret. Övernattning i tält på samma territorie som barnhemmet.

Dag 7. Dykning i Kurmenty regionen. Klostret med aposteln Matfeys reliker, befann sig exakt på denna plats.

Dag 8. Dykning i Kurmeny byns region. Övernattning i tält.

Dag 9. Utfärd till Grigorievskoe Gorge efter frukost till bergssommarbetet vilket heter At-Jailoo. Det finns möjlighet till ridtur på häst, liksom att smaka kirgiziernas nationella drink – Kumis. Övernattning i tält.

Dag 10. Färd till staden Karakol efter frukost. Sight-seeing i Karakol, besöka det historiska museumet, och Przhevalskys museum och minnesmärke. Diskution om dykningens slutsumering. Övernattning i gästhem.

Dag 11. Färd till Jety-Ogus trånga pass mellan branta klippor, Yurt basläger husrum. Kort trekking up längs det trånga passet mellan branta klippor. Återvändning till Yurts basläger, folklore konsert. Övernattning i Yurt.

Dag 12. Efter frukost, färd till Tosor byn. Övernattning i Yurt läger på stranden längs Issyk-Kul sjön. För resenärer som önskar fortsätta sökandet, finns möjlighet att snorkla från stranden. Ibland kastar Issyk-Kul sjöns vågor upp häpnadsväckande föremål till stranden, saker som keramik, amforor, grytor gjorda av koppar mm. Övernattning i Yurt.

Dag 13. Efter frukost färd till Barskaun golfen. Det är möjligt att snorkla från stranden på ett djup om två meter. Övernattning i Yurt.

Dag 14. Färd till Bishkek. Besök Burana fästningens historiska-arktektur komplex från elvahundratalet. Avslutningsmiddag på ”Asiatiska Bergen” ” hotellet. Slutsummering på expeditionen, diabildsvisning, fritt program.

Priset på programmet är 9800 kr per person.

Deltagaren som saknar speciell förberedning eller erfarenhet av dykning får information av professionella instruktörer före dykning.

Ni kommer ha en unik möjlighet till att fotografera eller filma arkeologiska fynd och Kirgizistans vackra natur, liksom Issyk-Kul sjön, därför rekomenderar vi att ni inte glömmer era kamror hemma.

I priset för reseprogrammet inkluderas:

 • Avhämtning från- och avlämning till ”Manas” internationella flygplats
 • Alla nödvändiga formaliteter
 • Alla färder som nämns i reseprogrammet
 • Husrum som nämns i reseprogrammet (gästhem (dubbel rum), yurts och tält)
  Nutrition full board
 • Bankett (första och sista dagen på expeditionen)
 • Gratis entréavgift till museum, folklore konsert
 • Instruktioner för dykning (professionella instruktörer)
 • Dykningsutrustning (för fem dagars dykning, en dykning per dag)
 • Dykningsinstruktör
 • Hyra kutter (fyra timmar)

I priset för reseprogrammet inkluderas ej:

 • Internationella flygturer
 • Försäkring (vi rekomenderar att ha den till varje expedition i vårat program)
 • Extra betalning för ytterliggare dykning (syregas cylinder, och frakt skärp) – $ 20 per person
 • Ytterliggare en instruktör – $ 25 per dag
 • Extra av kutter – $ 50 för en timme
 • Ett tillägg $ 86 per person för hela programmet
 • Hästuthyrning
 • Alkoholhaltiga drycker

Nödvändiga dokument för att ta med sig trofé funnen under expeditionen till hemlandet.